Tein ensimmäisenä adventtina pipareita, ensimmäistä kertaa nyt vähän yli yksivuotiaan poikani kanssa. Tämä oli myös elämäni toinen kerta kun tein itse taikinan, edellinen kerta oli aikoinaan vaihto-oppilaana. Muina jouluina olen kyllä monesti leiponut pipareita, mutta mennyt leipomaan vanhempieni luokse, äitini tekemästä taikinasta. Leivoin oikeastaan siksi, että taikina on niin hyvää... Muuten ostaisin piparit kaupasta
Äitini on käyttänyt reseptinä Kotiruoan (1970-luvun versio) Annan piparkakkuja. Itsellänihän on ko. kirjasta vuoden 1908 alkuperäisversion näköispainos, ja sieltä löytyi myös Annan piparkakut, joten seurasin sitä ohjetta. Paistoaika ja lämpötila tosin piti googlettaa, reseptini kun kertoi että: "paistetaan tavanomaisessa uuninlämmössä", eikä minkäänlaista paistoaikaa. Reseptiin myös tuli "sulattua voita" (en kuitenkaan lisännyt taikinaani höyheniä). Lisäksi oikaisin laittamalla valmista piparkakkumaustetta neljän eri itse hienonnettavan ainesosan sijaan.
Alkuperäisellä ohjeella taikinasta tuli aivan liian löysää, vaikka se oli odottanut yön yli jääkaapissa ja oli varmasti kylmää. Loppujen lopuksi kävi niin, että vaivasin taikinaan reilusti lisää jauhoja, jäähdytin taikinan uudelleen, ja tein piparit loppuun yöllä pojan mentyä nukkumaan...
Tässä siis "korjattu" resepti, yllämainittujen muutosten lisäksi puolitettu alkuperäisestä.
Annan piparkakut
puolikas taikina, kaksi peltipurkillista pipareita (unohdin laskea valmiit, nyt osa on jo syöty)
Ainekset
- 3,25 dl siirappia
- 4 rkl (=0,6 dl) fariinisokeria
- 2 rkl piparkakkumaustetta
- 1,25 dl sulatettua voita (en tiedä menikö ihan oikea määrä, laitoin reilun 100 g)
- 2 munaa
- 4 rkl (=0,6 dl) kermaa
- 1,5 tl ruokasoodaa
- 500 g (= n. 7,7 dl) vehnäjauhoja (leivontaan vielä lisää)
- Kiehauta siirappi kattilassa (muista sekoitella ja valvoa).
- Sulata voi mikrossa tai erillisessä kattilassa. Anna jäähtyä hieman.
- Lisää sokeri, piparkakkumauste ja sulatettu voi. Anna jäähtyä hieman.
- Vatkaa munat yksitellen joukkoon.
- Sekoita ruokasooda kermaan, lisää kerma taikinaan.
- Hämmennä joukkoon vehnäjauhot puuhaarukalla desi kerrallaan. Lopussa taikinan pitäisi olla juuri ja juuri puuhaarukalla hämmennettävissä.
- Anna taikinan jäähtyä jääkaapissa seuraavaan päivään.
- Kaulitse puolet kerrallaan, käytä kaulitessa runsaasti jauhoja, ota muotilla piparkakkuja. Laita jämätaikina takaisin jääkaappiin (tai ulos) jäähtymään.
- Paista 200-asteisessa uunissa 5-8 min, pipareiden paksuudesta riippuen. Tarkkaile, etteivät pala!
- Kaulitse ja kaulitse, kunnes taikinaa on jäljellä vain pieni pallura. Syö loput. :-)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti