perjantai 10. tammikuuta 2014

Työmatka ja uunikalaa juustokastikkeessa

Uraäiti lähti ensimmäiselle ulkomaantyömatkalleen sitten pojan syntymän. Kotimaassa on kyllä tullut matkailtua, mutta silloin olen aina tullut illaksi kotiin. Nyt olin poissa varhaisesta tiistaiaamusta keskiviikon iltayöhön, ja torstaina piti vielä mennä aikaisin omalle toimistolle. Siis kokonaiset kolme aamua ja kaksi iltaa poissa pojan luota, vaikka olikin vain yhden yön kestävä reissu.

Tämä toki vaati hieman järjestelyjä ruokien suhteen, pojat kun olivat meillä hoidossa tämän viikon. Ja vaikka mies oli iltaisin kotona hoitamassa poikaa, ei hän edelleenkään laita ruokaa.

Päätin oikaista yksinkertaisimman kautta ja tehdä ison satsin ruokaa sunnuntaiksi, josta riittäisi tiistaiksi, loppiaismaanantain perusspagettia riittäisi keskiviikoksi, ja torstaiksi varasin kaupan pakastepinaattikeittoa, jonka lisukkeeksi ostin karjalanpiirakoita sekä keitin kananmunia tultuani kotiin keskiviikkoyönä. Sunnuntain, ja siis myös tiistain lounaan ruoaksi valikoitui Pirkan resepti Koskenlaskija-uunikala hieman muokattuna. Seitipalat kutistuivat hurjasti kypsentäessä, alkuperäisen reseptin 400 g ei mitenkään voi riittää 4 aikuiselle. Sunnuntaina söimme tätä keitettyjen perunoiden kanssa, lapsille tein tiistaiksi lisukkeeksi peruna-porkkanamuusia.

Uunikala juustokastikkeella
4 annosta, 45 min, aktiivista kokkausaikaa 20 min

Ainekset
  • 800 g seitifilettä, tai seitipaloja (löytyy pakastealtaasta, Norjassa voi saada tuorettakin)
  • mustapippuria
  • öljyä vuoan voiteluun
Kastike
  • 3 rkl (=0,5 dl) voita
  • 4,5 rkl vehnäjauhoja
  • 6 dl kevytmaitoa
  • 250 g sulatejuustoa
  • mustapippuria
  • puolikas tillinippu hienonnettuna
Koristeeksi
  • tillisilppua (toinen puoli nipusta)
Ohjeet
  1. Sulata seitipalat ja valuta neste pois.
  2. Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen.
  3. Voitele uunivuoka öljyllä, laita siihen seitipalat.
  4. Sulata voi kattilassa, lisää vehnäjauhot, sekoita hyvin, keitä muutama hetki sekoitellen. 
  5. Lisää maitoa pikkuhiljaa, koko ajan sekoittaen. Älä lisää maitoa, ellet ole saanut välissä kastikkeesta tasaista. Klimppejä ei saa jäädä. 
  6. Kiehauta. Lisää sulatejuusto nokareina sekoitellen. Kuumenna ja sekoittele, kunnes kastike on tasaista.
  7. Mausta mustapippurilla ja tillillä ja kaada kalan päälle.
  8. Paista uunissa 175 asteessa noin 30 minuuttia.
  9. Nauti keitettyjen perunoiden tai vaikka peruna-porkkanamuusin kera. Koristele tillisilpulla.


2 kommenttia:

  1. Onkohan tästä päässyt unohtumaan yksi välivaihe, eli kala kastikkeineen uuniin? :) Tsemppiä uraäidille kaiken kiireen keskelläkin!
    Terkkuja Leidenistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, oli kyllä! Nyt on korjattu! Terkkuja sinne myös!

      Poista