Onneksi ruokakirjoja ei ole hyllyssäni mitenkään ylenmäärin, laskin 19 eri opusta, joiden lisäksi minulla on vajaa hyllymetri Glorian Ruoka&Viini -lehtiä. Jälkimmäisiä en kuitenkaan ottanut mukaan haasteeseen.
Alkuperäinen idea on kai myös pysyä kirjaimellisesti reseptissä, mutta sen päätin skipata - reseptien tuunaus kun on käytännöllistä ja kivaa.
Ensimmäinen kokeiluni oli Valion julkaisemasta kirjasta Kodin ruokavuosi - neljä vuodenaikaa. Alla se tuunattu versio.
Seljanka
4-6 annosta, 40 min (lisäksi sienien liotusaika 2 h jos käytät kuivattuja sieniä)
Ainekset
- 1 rkl voita
- 2 sipulia
- 4 valkosipulinkynttä
- 200 g herkkusieniä tai kourallinen kuivattuja sieniä (esim. tatteja, torvisieniä, suppilovahveroita)
- 2 rkl vehnäjauhoja
- 3 laakerinlehteä
- 1 rkl kokonaisia mustapippureita
- 2 tl sokeria
- 5 dl / 500 g paseerattua tomaattia tai tomaattimurskaa
- 10 dl kalalientä, tai 8 dl kalalientä ja 2 dl sienien liotuslientä (jos käytät kuivattuja sieniä)
- 500 g kalafileetä, esim. lohta, turskaa, seitä, siikaa, kuhaa (itse käytin puolet kirjolohta, puolet tuoretta seitä)
- 6 perunaa, kiinteä lajike
- 2 suolakurkkua (itse ostin venäläisiä valkosipulisuolakurkkuja)
- 3 sitruunaviipaletta
- 1/2 dl hienonnettua tilliä
- 1 prk smetanaa
- Jos käytät kuivattuja sieniä, murskaa niitä pienemmäksi ja laita likoamaan pariksi tunniksi pariin desiin vettä. Voit myös liottaa yön yli, siitä ei ole haittaa.
- Hienonna sipulit ja mikäli käytät herkkusieniä, hienonna myös sienet. Paista niitä kattilan pohjalla voissa muutama minuutti.
- Kuori perunat ja kuutioi ne n. 2 cm paloiksi.
- Sekoita joukkoon jauhot ja mausteet sekä sokeri. Kaada päälle kalaliemi (ja kuivatut sienet liemineen) ja paseerattu tomaatti. Lisää myös perunapalat.
- Keitä noin 5 minuuttia.
- Suikaloi kala, lisää joukkoon. Hauduta 10 min. Varmista että perunat ovat kypsiä. Jos eivät, hauduta vielä vähän lisää.
- Lisää paloiteltu suolakurkku ja kuoritut sitruunaviipaleet.
- Viimeistele tillillä ja tarjoa smetanan kera.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti