torstai 30. tammikuuta 2014

Keittokirjahaaste - seljanka

Eri ruokablogeissa on pyörinyt keittokirjahaaste, jonka idea on tehdä jokaisesta omistamastaan keittokirjasta ainakin yksi resepti vuoden aikana, ja siitä myös blogikirjoitus. Ajattelin, että tämäpä hyvä idea, uusien ruokien etsiminen ja keksiminen alkaa muuten kohta käydä työstä. :-)

Onneksi ruokakirjoja ei ole hyllyssäni mitenkään ylenmäärin, laskin 19 eri opusta, joiden lisäksi minulla on vajaa hyllymetri Glorian Ruoka&Viini -lehtiä. Jälkimmäisiä en kuitenkaan ottanut mukaan haasteeseen.

Alkuperäinen idea on kai myös pysyä kirjaimellisesti reseptissä, mutta sen päätin skipata - reseptien tuunaus kun on käytännöllistä ja kivaa.

Ensimmäinen kokeiluni oli Valion julkaisemasta kirjasta Kodin ruokavuosi - neljä vuodenaikaa. Alla se tuunattu versio.

Seljanka
4-6 annosta, 40 min (lisäksi sienien liotusaika 2 h jos käytät kuivattuja sieniä)

Ainekset
  • 1 rkl voita
  • 2 sipulia
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 200 g herkkusieniä tai kourallinen kuivattuja sieniä (esim. tatteja, torvisieniä, suppilovahveroita)
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • 3 laakerinlehteä
  • 1 rkl kokonaisia mustapippureita
  • 2 tl sokeria
  • 5 dl / 500 g paseerattua tomaattia tai tomaattimurskaa
  • 10 dl kalalientä, tai 8 dl kalalientä ja 2 dl sienien liotuslientä (jos käytät kuivattuja sieniä)
  • 500 g kalafileetä, esim. lohta, turskaa, seitä, siikaa, kuhaa (itse käytin puolet kirjolohta, puolet tuoretta seitä)
  • 6 perunaa, kiinteä lajike
  • 2 suolakurkkua (itse ostin venäläisiä valkosipulisuolakurkkuja)
  • 3 sitruunaviipaletta
  • 1/2 dl hienonnettua tilliä
Lisäksi
  • 1 prk smetanaa
Ohjeet
  1. Jos käytät kuivattuja sieniä, murskaa niitä pienemmäksi ja laita likoamaan pariksi tunniksi pariin desiin vettä. Voit myös liottaa yön yli, siitä ei ole haittaa.
  2. Hienonna sipulit ja mikäli käytät herkkusieniä, hienonna myös sienet. Paista niitä kattilan pohjalla voissa muutama minuutti.
  3. Kuori perunat ja kuutioi ne n. 2 cm paloiksi.
  4. Sekoita joukkoon jauhot ja mausteet sekä sokeri. Kaada päälle kalaliemi (ja kuivatut sienet liemineen) ja paseerattu tomaatti. Lisää myös perunapalat.
  5. Keitä noin 5 minuuttia.
  6. Suikaloi kala, lisää joukkoon. Hauduta 10 min. Varmista että perunat ovat kypsiä. Jos eivät, hauduta vielä vähän lisää.
  7. Lisää paloiteltu suolakurkku ja kuoritut sitruunaviipaleet.
  8. Viimeistele tillillä ja tarjoa smetanan kera.
Oikein lämmittävää kylmänä pakkaspäivänä!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti