perjantai 8. marraskuuta 2013

Ruoka- ja ostoslista yhdeksi syksyiseksi viikoksi

Ajattelin tehdä itselleni ja myös teidän lukijoiden iloksi, viikon ruokalistan ja ostoslistan. Joka päivälle on yksi noin neljän hengen ruoka, josta riittää esim. kahdelle nälkäiselle aikuiselle illalla, sekä yhdelle aikuiselle ja kahdelle lapselle seuraavana päivänä. Ostoslistan kanssa voit mennä kauppaan ja tehdä koko viikon ostokset kerralla. Tosin loppuviikon tuoreainekset joutunet ostamaan erikseen, tai sitten pakastamaan, etteivät mene pilalle. Aamiaistarvikkeet, välipalat, maidot ja muut joudut toki lisäämään listaan itse oman maun mukaan. Lisäksi listalta puuttuu lisukesalaatit, ellei niitä erikseen ole reseptissä. Reseptit löydät oheisista linkeistä.

Olen yrittänyt tasapainottaa listan niin, että mukana on liha-, kana-, kasvis- ja kalaruokia, vaihtelua ja mahdollisimman paljon sesongin aineksia. Alkuviikon reseptit ovat nopeampia valmistaa, viikonlopun taas hitaampia.

Kerropa vaikka kommenttikenttään onko tästä sinulle hyötyä, kannattaako näitä tehdä lisää! Oliko muoto kätevä, vai kaipaisitko muutoksia?

Ruokalista viikoksi:
Maanantai: Kaali-ohra-jauhelihalaatikko
Tiistai: Punajuurifalafelit ja pinaattikuskus
Keskiviikko: Perusspagetti
Torstai: Intialainen butter chicken
Perjantai: Tuorepinaattiletut ja katkarapujogurtti
Lauantai: Possun uunifilee ja hunajajuurekset
Sunnuntai: Paistetut kalafileet sekä perunat

Ostoslista kategorioittain (loppuviikon pilaantuvat tarvikkeet mainittu erikseen):

Hedelmät ja vihannekset

Ma-pe
  • 1 kg kerä- eli valkokaalia
  • 8 sipulia
  • Valkosipulia (12 kynttä)
  • 1-2 tuoretta punaista chiliä
  • 1-2 punajuurta (koosta riippuen)
  • Muutama porkkana
  • 2 sitruunaa
  • Tuoretta minttua
  • Tuoretta korianteria (valinnainen)
  • Tuoretta ruohosipulia ja/tai persiljaa
  • Tuoretta inkivääriä (3 cm pätkä)
  • 450 g tuoretta pinaattia (tätä tulee kahteen eri reseptiin, 250 + 200 g)
  • 1 punainen paprika
La-su
  • 1/3 lanttu
  • 3 sipulia
  • 3 punajuurta
  • 4 porkkanaa
  • 6 valkosipulinkynttä
  • tuoretta timjamia (valinnainen)
  • 1,2 kg hyviä perunoita
Liha, kala, kana ja munat
Ma-pe
  • 400 g sika-nautajauhelihaa
  • 400 g naudan jauhelihaa
  • 3 kananmuna
  • 800 g kanafileitä
La-su
  • pintamaustettu possun uunifilee, n. 1 kg (sellainen jossa on reilu rasvakerros päällä)
  • 4 kalafilettä, à 150 g
Leipä
Ma-pe
  • Naanleipää (valinnainen)
La-su


Maitotuotteet
Ma-pe
  • Voita (250 g)
  • Kreikkalaista jogurttia (6 dl)
  • Kuohukermaa (2 dl)
  • Kevytmaitoa (6 dl)
La-su
  • 1 kermaviili (200 g)

Muut kylmätuotteet
  • Piparjuuritahnaa
Kuivatavarat ja säilykkeet

Mausteet
  • Suolaa
  • Sormisuolaa
  • Mustapippuria myllyyn
  • Kuivattua oreganoa tai meiramia 
  • Kuivattua timjamia
  • Korianterinsiemeniä (joko jauhettuna, tai kokonaisena, jos sinulla on mortteli)
  • Juustokuminaa eli jeeraa
  • Garam masalaa
  • Chilijauhetta
Kuivat viljatuotteet, suurimot jne.
  • Rikottuja / esikypsytettyjä ohrasuurimoita (1 dl)
  • (couscous-) kuskussuurimoita (4 dl)
  • Korppujauhoja (1/2 dl)
  • Spagettia (400 g)
  • Basmatiriisiä (6 dl)
  • Ruisjauhoa (1 dl)
  • Vehnäjauhoja (3 dl)
Säilykkeet
  • 2 prk kikherneitä (à 400-500 g)
  • 2 tlk tomaattimurskaa tai valmista tomaattipastakastiketta
  • 1 tlk tomaattipyrettä (sellainen pieni purkki)
  • 1 tlk paseerattua tomaattia (500 g)
Sokeri ja makeutus
  • Siirappia (3 rkl)
  • Sokeria (1 dl)
  • Juoksevaa hunajaa (noin 1 dl, kahteen ruokaan)
Öljyt, etikat ja kastikkeet
  • Oliiviöljyä (pari desiä)
  • Rypsiöljyä (desi-pari)
Pakasteet
  • Puolukoita (1 pussi)
  • Katkarapuja (200 g)



1 kommentti:

  1. Kuulostaapa hyvältä! Miten mulla onkin mennyt tämä marraskuussa ohi silmien... :)

    VastaaPoista