Ohje perustuu Pirkan reseptiin liha-tattipata, mutta muuntelin sekä aineksia että ohjeita aikalailla alkuperäisestä.
Pisteitä itselleni taas kerran (mausteita lukuun ottamatta) 100% suomalaisesta ruoasta. Seuraavan päivän lisukeriisi ei tosin tätä kriteeriä täyttänyt. :-)
Syksyinen sieni-lihapata
4 annosta, aktiivista kokkausaikaa 25 min, kypsennys 1,5-5 t
Ainekset
- pieni hillopurkillinen kuivattuja sieniä (itse käytin itse toissa syksynä keräämiäni ja punikkitatteja ja mustia torvisieniä, mutta kaupastakin saa kuivattuja sieniä tarvittaessa)
- 3 dl vettä
- 600 g lihaa, esim. karjalanpaistilihoja tai naudan paistia paloiteltuna
- voita tai öljyä paistamiseen
- 1 tl suolaa
- reilusti mustapippuria myllystä
- 2 laakerinlehteä
- 2-3 isoa sipulia
- pala lanttua (n. 300 g)
- 4 isoa porkkanaa
- puolikas (n. 85 g) aurajuustonpala murennettuna
- 1/2 tl viherpippureita
- vettä
- Murskaa sieniä hieman käsin ja liota niitä 3 dl:ssa vettä vähintään tunti. Yön jääkaapissa on myös ok.
- Ota liha lämpenemään huoneenlämpöön noin tunti ennen valmistuksen aloittamista.
- Laita uuni lämpenemään 150 asteeseen.
- Kuori ja paloittele sipulit, lanttu sekä porkkanat.
- Ruskista lihojen pinta paistamalla ne useassa erässä voissa tai öljyssä, mieluiten valurautapannulla (itse oikaisin ja käytin teflon-pannua, mutta valurauta on ehdottomasti parempi lihaa paistaessa sen varaaman lämmön vuoksi).
- Lihojen paistuessa laita muut ainekset (kasvikset, mausteet, homejuusto, sienet liemineen) kannelliseen pataan.
- Lisää lihat, kaada vettä kunnes liha ja kasvikset juuri ja juuri peittyvät (kannattaa laittaa hieman vettä paistinpannulle ja liottaa paistoliemet ja rasvat mukaan pataan makua tuomaan).
- Paista uunissa padassa kannen alla 150 asteessa, kunnes liha on oikein mureaa - vähintään 1,5 tuntia, korkeintaan 5. Varmista ettei pata kuivu.
- Tarjoa riisin, perunamuusin, tai keitettyjen perunoiden kanssa.
Annos, kera oluen
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti