Ohje perustuu Pirkan reseptiin liha-tattipata, mutta muuntelin sekä aineksia että ohjeita aikalailla alkuperäisestä.
Pisteitä itselleni taas kerran (mausteita lukuun ottamatta) 100% suomalaisesta ruoasta. Seuraavan päivän lisukeriisi ei tosin tätä kriteeriä täyttänyt. :-)
Syksyinen sieni-lihapata
4 annosta, aktiivista kokkausaikaa 25 min, kypsennys 1,5-5 t
Ainekset
- pieni hillopurkillinen kuivattuja sieniä (itse käytin itse toissa syksynä keräämiäni ja punikkitatteja ja mustia torvisieniä, mutta kaupastakin saa kuivattuja sieniä tarvittaessa)
 - 3 dl vettä
 - 600 g lihaa, esim. karjalanpaistilihoja tai naudan paistia paloiteltuna
 - voita tai öljyä paistamiseen
 - 1 tl suolaa
 - reilusti mustapippuria myllystä
 - 2 laakerinlehteä
 - 2-3 isoa sipulia
 - pala lanttua (n. 300 g)
 - 4 isoa porkkanaa
 - puolikas (n. 85 g) aurajuustonpala murennettuna
 - 1/2 tl viherpippureita
 - vettä
 
- Murskaa sieniä hieman käsin ja liota niitä 3 dl:ssa vettä vähintään tunti. Yön jääkaapissa on myös ok.
 - Ota liha lämpenemään huoneenlämpöön noin tunti ennen valmistuksen aloittamista.
 - Laita uuni lämpenemään 150 asteeseen.
 - Kuori ja paloittele sipulit, lanttu sekä porkkanat.
 - Ruskista lihojen pinta paistamalla ne useassa erässä voissa tai öljyssä, mieluiten valurautapannulla (itse oikaisin ja käytin teflon-pannua, mutta valurauta on ehdottomasti parempi lihaa paistaessa sen varaaman lämmön vuoksi).
 - Lihojen paistuessa laita muut ainekset (kasvikset, mausteet, homejuusto, sienet liemineen) kannelliseen pataan.
 - Lisää lihat, kaada vettä kunnes liha ja kasvikset juuri ja juuri peittyvät (kannattaa laittaa hieman vettä paistinpannulle ja liottaa paistoliemet ja rasvat mukaan pataan makua tuomaan).
 - Paista uunissa padassa kannen alla 150 asteessa, kunnes liha on oikein mureaa - vähintään 1,5 tuntia, korkeintaan 5. Varmista ettei pata kuivu.
 - Tarjoa riisin, perunamuusin, tai keitettyjen perunoiden kanssa.
 
Annos, kera oluen
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti