maanantai 18. marraskuuta 2013

Joulun laatikot valmiiksi pakastimeen

Olen useimmiten jouluna hyödyntänyt sukulaisten tarjoiluja, vain kerran joulua on vietetty meillä sen jälkeen kun muutin pois vanhempien luota kauan sitten. Tänä jouluna sen sijaan miehen sukulaiset tulevat meille aatoksi, ja päätin leikkiä kätevää emäntää ja tehdä osan ruoista valmiiksi pakkaseen.

Vanhempani eivät ole juuri perinteisistä suomalaisista jouluherkuista perustaneet "sallattia" eli satakuntalaista rosollia, graavikaloja ja aaton riisipuuroa sekametelisoppineen lukuun ottamatta. Illalla on syöty pikemminkin ranskalaisittain. Kun porukkaa on tulevana aattona tiedossa kuitenkin kymmenkunta (taitaa olla oikeastaan tasan 10), ovat perinteiset suomalaiset jouluruoat varsin käteviä, ne kun ovat aikalailla skaalautuvia.

Imelletyn perunalaatikon ohjeen bongasin Valion ruokamaailmasta, porkkanalaatikon taas Reseptivihko-sivustolta. Tein toki jonkun verran vertailevaa tutkimusta, kovin suuria eroja en resepteistä löytänyt. Osassa perunalaatikkoreseptejä perunat kuorittiin ennen keittämistä, ja osassa porkkanalaatikoista ei ollut vettä riisipuurossa, vaan pelkkää maitoa. Voin ja suolan määrä vaihteli hieman. Porkkanalaatikkoon suosittelen hieman alkuperäistä vähemmän vettä, tuli nimittäin todella löysää (alla korjattu). Pari viikkoa myöhemmin tein myös lanttulaatikkoa, jota varten yhdistelin erilaisia netistä löytyneitä reseptejä, ohje lopussa.

Imelletty perunalaatikko
? annosta (alkuperäinen resepti väittää 10-15, perunoiden määrän perusteella arvioisin pikemminkin noin 8). 2x2l + 1x0,8 l vuokaa.
10 t, aktiivista kokkausaikaa 1 t

Ainekset
  • n. 2 kg jauhoisia perunoita
  • 4 rkl vehnäjauhoja
  • 3+1 rkl voita
  • 8 dl täysmaitoa
  • 2 tl suolaa
  • (2  rkl siirappia)
Ohjeet
  1. Keitä perunat kuorineen suolattomassa vedessä. Kuori kypsät perunat kuumina. Survo ne ja lisää vehnäjauhot. Anna survoksen imeltyä lämpimässä paikassa kannen alla 5-7 tuntia (itse laitoin uuniin 50 asteeseen).
  2. Kun seos on hieman löystynyt ja maistuu imelältä (oma seos ei kyllä löystynyt edes 7 tunnissa, mutta maistui hieman imelältä), lisää pehmeä voi (jätä 1 rkl vuokien voiteluun), maito, suola ja siirappi. 
  3. Kaada seos kahteen voideltuun, n. 2 litran vetoiseen uunivuokaan. Jätä vuoista 2/3 tyhjäksi, koska paistaessa perunalaatikko kuohuu.
  4. Pakasta peitettynä.
  5. Ota sulamaan jääkaappiin edellisiltana ennen paistamista, tai huoneenlämpöön 3 tuntia aiemmin.
  6. Paista perunalaatikkoa 150 -175 asteessa 2-3 tuntia (valmiin laatikon kuvia saatte sitten jouluna).
Porkkanalaatikko
2 kpl 0,8 l vuokaa, 3 t, aktiivista kokkausaikaa 1 t

Ainekset
  • 1 kg porkkanoita
  • 2 dl vettä
  • 6 dl maitoa
  • 1,5 dl puuroriisiä
  • 2 kpl munaa
  • ½ tl suolaa
  • ¼ tl valkopippuria
  • 3 rkl korppujauhoja
  • 2 rkl voinokareita
Ohjeet
  1. Kuori, paloittele porkkanat ja keitä ne kypsiksi.
  2. Soseuta porkkanat.
  3. Keitä vesi ja maito, lisää riisit kiehuvaan nesteeseen. Keitä n.15 min. Jäähdytä ja lisää porkkanasurvos. Riko munien rakenne ja lisää seokseen. Mausta suolalla ja ripauksella valkopippuria.
  4. Kaada seos voideltuun vuokaan/vuokiin, koristele pinta haarukalla. 
  5. Jos pakastat, tee se tässä välissä. Ota sulamaan edellisiltana jääkaappiin, tai huoneenlämpöön 3 tuntia ennen paistamista (itse pakastin toisen raakana, toisen kypsänä - haluan testata kummasta tuli parempaa).
  6. Ripottele vähän korppujauhoja pinnalle.
  7. Laita pinnalle myös voinokareita.
  8. Paista 180°C asteessa n.1½ tuntia eli kunnes pinta on kauniin värinen.
Perunalaatikon tekoa. Perunat keitettiin kuorineen, kuorittiin kuumina (tämä oli vaikein osuus), survottiin ja laitettiin lämpimään 7 tunniksi vehnäjauhojen kera. Alemmassa kuvassa survos 7 tunnin jälkeen - ei löystynyt, kuten kuulemma kuuluisi tapahtua, mutta maku oli ainakin hieman imelä.

Pakastamista vaille valmista. Paistoin toisen porkkanalaatikon, toisen jätin raa'aksi. Jouluna kerron sitten kumpi oli parempi vaihtoehto. Perunalaatikot pakastin raakoina.

Lanttulaatikko
2 kpl 0,8 l vuokaa, 3 t, aktiivista kokkausaikaa 1 t

  • 1,5 kg lanttua
  • vettä
  • 3 dl kuohukermaa
  • 3 munaa
  • 2 tl suolaa
  • 2 tl piparkakkumaustetta
  • 3 rkl korppujauhoja
  • 3 rkl voinokareita
Ohjeet
  1. Kuori, paloittele lantut n. 2-3 cm kuutioiksi suolatussa vedessä ja keitä ne kypsiksi (15-20 min).
  2. Kaada vesi pois (säästä pari desiä) ja soseuta lantut esim. sauvasekoittimella.
  3. Lisää kerma, munat ja mausteet. Tarkista paksuus, lisää keitinvettä kunnes se on mielestäsi sopiva.
  4. Kaada seos voideltuun vuokaan/vuokiin, koristele pinta haarukalla.
  5. Ripottele vähän korppujauhoja pinnalle, ja lisäksi voinokareita
  6. Laita pinnalle myös voinokareita.
  7. Paista 180°C asteessa n.1,5-2 tuntia eli kunnes pinta on kauniin värinen.
  8. Pakasta ja odota joulua.
  9. Sulata yön yli jääkaapissa, lämmitä uunissa n. 20 min.

1 kommentti: