torstai 24. lokakuuta 2013

Mehevä kasvispiirakka

Seuraavaa ohjetta ei sitten kannata aloittaa kiireessä tai nälässä. Monta vaihetta ja paljon pilkkomista - aikaa kuluu taatusti. Omaa kokkailuani hidasti hieman tavallista aiemmin nälkäinen ja väsynyt yksivuotias, jolle sitten syötin kesken kaiken iltapuuron.

Resepti on taas Pirkasta, jonka mukaan yhdestä piirakasta riittää kahdeksalle. Itse tein kaksi, ja söimme toisen niistä kahteen pekkaan lähes kokonaan... Onneksi niitä oli kaksi, joten seuraavan päivän lounaallekin riitti vielä. Alla olen alkuperäisestä tarkentanut ohjetta aika lailla, ja laittanut vaiheiden järjestystä järkevämmäksi.

Mehevä kasvispiirakka
1 kpl, 3-4 annosta, 1 h 30 min

Ainekset

Pohja
  • 75 g voita
  • 1,5 dl vettä
  • 0,5 tl  suolaa
  • 1,25 dl vehnäjauhoja
  • 2 kananmunaa
Täyte
  • 1 kesäkurpitsa
  • 1 rs (200 g) herkkusieniä
  • 2 porkkanaa
  • 1 sipuli
  • 2 rkl öljyä
  • 1 1/2 tl kuivattua basilikaa tai kirveliä
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/2 tl mustapippuria
  • 100 g yrteillä maustettua tuorejuustoa
  • 2 kananmunaa
  • 1 tomaatti
  • 200 g Emmental-mozzarellajuustoraastetta
Ohjeet
  1. Aloita pohjasta. Kiehauta rasva, vesi ja suola teräskattilassa. Lisää kiehuvaan seokseen kerralla kaikki jauhot rivakasti sekoittaen, kunnes taikina irtoaa kattilan reunoilta. Jäähdytä taikina laittamalla kattila lavuaariin kylmään veteen (kananmunat tulevat mukaan myöhemmin).
  2. Taikinan jäähtyessä pese ja paloittele kesäkurpitsa. Puhdista herkkusienet ja leikkaa ne viipaleiksi. Kuori ja raasta porkkanat karkealla raastinterällä. Kuori ja hienonna sipuli.
  3. Kiehauta sipulit ja herkkusienet öljyssä paistokasarissa. Lisää joukkoon kesäkurpitsat ja porkkanaraaste. Anna hautua ilman kantta noin 5 minuuttia.
  4. Kasvisten kypsyessä jatka taikinan tekoa. Vatkaa taikinaan kananmunat yksitellen sähkövatkaimella. Levitä taikina nuolijalla voidellun piirakkavuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle ja reunoille. Reunataikina saa jäädä paksuhkoksi kerrokseksi.
  5. Mausta kasvisseos basilikalla, suolalla ja mustapippurilla. Sekoita joukkoon tuorejuusto. Anna kasvisseoksen hieman jäähtyä. 
  6. Kaada täyte paistospohjalle. Leikkaa tomaatit viipaleiksi ja asettele ne täytteen päälle.
  7. Ripottele pinnalle juustoraaste. Paista 200-asteisen uunin alatasolla 35 - 40 minuuttia, kunnes paistoksen pinta on kauniin ruskea.
  8. Nauti salaatin kera.
Uunissa


Ja uunista. Maistui muuten myös yksivuotiaalle vallan mainiosti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti