sunnuntai 20. lokakuuta 2013

Viikonlopun herkuttelua: Piparjuurisiikaa ja viipaleperunoita

Hain viikonlopun ruoille inspiraatiota vaihteeksi Nigella Lawsonin Nigella Express -kirjasta (kaipasin jotain suht simppeliä) ja Jamie Oliverin Alastoman kokin paluusta.

Minulla on ollut tuo ensimmäinen kirja jo muutaman vuoden, ja taitaa valitettavasti olla niin, etten ole tehnyt siitä ainuttakaan reseptiä. Ensinnäkin, noin kolmasosa resepteistä on jälkiruokia, joita teemme erittäin harvoin. Silloin kun niitä teemme, on yleensä kyseessä juhlat, ja aikaa on enemmän, pikajälkiruoille ei ole tarvetta. Loput reseptit ovat usein joko "epäruokia", eli sopivia lähinnä alkupaloiksi, tai sitten yhdistelmä proteiiniä ja proteiiniä (esimerkiksi possunkyljyksiä ja papuja) tai sitten ne sisältävät ainesosia joita ei löydy Suomessa muualta kuin erikoiskaupoista.

Jamie Oliver ei onneksi pettänyt, löytyi ihan hyvä idea viipaleperunoiden ja yrteillä täytettyjen annoskirjolohten muodossa, mitä sitten sovelsin aika tavalla. Viipaleperunat tein lähes ohjeen mukaan, mutta kirjolohen sijasta tarjosinkin piparjuuritahnalla ja ranskankermalla täytettyä uunisiikaa. Olen aiemmin käyttänyt tähän tuorejuustoa, joka toimii paremmin, alla oleva ohje siis tuorejuustolla.

Piparjuurisiika ja viipaleperunat
3 annosta, 50 min

Ainekset

Kala
 • 1 n. 600-800 g painoinen siika
 • puoli purkkia maustamatonta tuorejuustoa (esim. Viola, Philadelphia)
 • kolmasosatuubi piparjuuritahnaa
 • hieman suolaa
 • tillisilppua
Perunat
 • 1 kg hyviä perunoita, esim. Lapin puikulaa
 • suolaa myllystä
 • mustapippuria myllystä
 • loraus oliiviöljyä
 • loraus rypsiöljyä
Ohjeet
 1. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen
 2. Perkaa (jos on tarpeen) ja suomusta kala. (Tämä on hankalin vaihe. Itse suomustan pitämällä kalasta toisella kädellä kiinni ja viemällä isoa sahalaitaista veistä edestakaisin. Suomuja lentää ympäri keittiötä, varaa siis aikaa siivoukseen ja käytä essua!). Huuhtele kala ja kuivaa se talouspaperilla. Laita uunipellille leivinpaperin päälle.
 3. Pese perunat huolellisesti. Leikkaa ne viipaleiksi. Laita kulhoon, rouhi suolaa ja pippuria ja lorauta öljyä päälle ja sekoita.
 4. Sekoita piparjuuritahna tuorejuustoon. Täytä kalan vatsa tahnalla.
 5. Laita kala uuniin n. 20 minuutiksi. Mitä isompi kala, sitä pidemmän ajan se vaatii.
 6. Kalan kypsyessä levitä perunat uunipellille leivinpaperille tasaiseksi kerrokseksi.
 7. Kalan kypsyttyä nosta uunin lämpötilaa 250 asteeseen. Kypsennä perunoita noin 15 min.
 8. Nauti valkoviinin, salaatin ja tillisilpun kanssa. Salaatiksi sopii simppelisti vihersalaatti, kurkku, tillisilppu, hieman oliiviöljyä, suolaa ja pippuria. Viiniksi valitsin Glorian Ruoka&Viinin suosituksesta (tosin suositus oli kuhalle) La-Vis Intaglio Chardonnay Sauvignon Blancin Italiasta, toimi hyvin, ja hintakin oli erittäin kohtuullinen.
Itse tein kaksi kalaa, toisen söimme seuraavana päivänä palsternakka-perunamuusin kera. Sarjoitin ruoanlaiton kätevästi: la ja su iltana kalaa jonka tein la, su iltana tein muusin ja pizzaa maanantaiksi. Pizzaan laitoin jauhelihaa ja sipulia, josta otin osan sivuun muusin kera lapsille maanantaiksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti