maanantai 28. lokakuuta 2013

Viikonlopun herkuttelua Périgordin linnojen tapaan

Kävimme viikonloppuna syömässä vanhempieni luona. Mukana oli myös siskoni perhe sekä serkkuni. Vanhempani todella panostavat viikonloppuruoanlaittoon, ja tälläkin kertaa tarjolla oli vaatimattomat neljä ruokalajia alkunaposteltavien lisäksi. Pääruoaksi oli taivaallista, aikaisemminkin mainitsemaani Périgordin lammasta. Sen reseptiä en kuitenkaan jaa tässä. Sen voin kuitenkin kertoa, että se sisältää sata valkosipulinkynttä, lukemattoman määrän työvaiheita, pullon makeaa jälkiruokavalkoviiniä (esim. Sauternes) ja calvadoksella liekittämistä. Jos aloit himoita ko. ruokaa, niin resepti löytyy kirjasta La cuisine des châteaux du Périgord, jota näytti olevan Amazonissa myynnissä muutama kappale (tiedoksi, minulla ei ole mitään kaupallista suhdetta ko. kirjan tekijöihin tai Amazoniin).

Alkupalaksi nautimme kuhacevicheä maalaisleivän kera. Isäni sovelsi linkin ohjetta hieman, alla hänen versionsa. Juomaksi (veden lisäksi) elsassilaista (Alsace) Rieslingiä.




Kuhaceviche
alkupalaksi 7 hengelle, valmistelu 30 min, raakakypsytys 3 t

Ainekset
  • 800 g tuoretta kuhafilettä
  • 6 valkosipulinkynttä
  • 1 tl suolaa
  • 2 tl tuoreita korianterinlehtiä silputtuna
  • 1 punainen chili (Habanero, perulainen Aji Amarillo, tai joku muu tulinen punainen)
  • 8-12 limettiä (älä säästele näissä, riittävästi jotta kaikki kala peittyy!)
  • 1 salottisipuli (tai pari pientä)
Ohjeet
  1. Leikkaa kalafile n. 1,5 cm kuutioiksi. Kuori ja pilko pieneksi valkosipulinkynnet ja chili. 
  2. Purista limeteistä mehu, mieluiten käsin, ettei kitkeriä kalvoja tule mukaan.
  3. Sekoita kaikki ainekset salottisipulia lukuun ottamatta. Varmista että kalat peittyvät limettimehuun. Kuori ja pilko salottisipuli, ja ripottele se seoksen päälle.
  4. Anna raakakypsyä jääkaapissa vähintään 3 tuntia. Sekoita.
  5. Nauti esim. maalaisleivän kanssa. Nachot, salaatti tms. käyvät myös.
Pääruoaksi siis sitä kuuluisaa Périgordin lammasta kastikkeineen, selleri-perunamuusin kera. Lisäksi oli vihreitä papuja. Viininä espanjalainen Prado Rey.





 Pääruoan jälkeen toki salaatti ja juustoja (kaksi erilaista cheddaria sekä Saint Agur -sinihomejuusto) portviinin kera.



Jälkiruoaksi porilaisen Annan marenkileipomon marenkeja, kermavaahtoa ja metsävadelmia. Tuo leipomo oli ennen ihan vain Annan leipomo, mutta ilmeisesti vuosikymmeniä tehdyt marengit olivat niin suuri hitti, että päättivät keskittyä niihin. Vanhempani ostavat niitä aina Porissa käydessään varastoon, ja tarina kertoo, että niitä on viety lentokoneella jopa Ranskaan asti, useasti!



Mmmmm...

2 kommenttia: