torstai 5. syyskuuta 2013

Kaali-ohra-jauhelihalaatikko (kaalilaatikko)

Syksyllä kannattaa kokata tietenkin syksyn satoa! Eilisen valinta oli kaalilaatikko, tarkemmin kaali-ohra-jauhelihalaatikko itse tehdyn puolukkahillon kera (tosin vuosi sitten itse kerätyistä puolukoista). Reseptin lähde on banaalisti Pirkka, jonka olen kuitenkin todennut loistavaksi arkireseptien lähteeksi. Mausteita lukuun ottamatta ruoka oli jopa 100% kotimaista, mikä toki on aina plussaa (pun intended). Annoskoot on kyllä mielestäni Pirkassa arvioitu täysin pieleen (ehkä meidän perhe on keskimääräistä liikkuvampaa sorttia, tai sitten syömme keskimääräistä vähemmän herkkuja ja muita turhia kaloreita), teinkin alla olevaa 1,5-kertaisen annoksen, jauhelihaa oli 700 g ja kaalia 1,5 kg jne. Suolaa sen sijaan laitoin vain teelusikallisen, tarkoitus kun oli syöttää tätä myös yksivuotiaalle.


Ainekset
6 annosta, 30-60 min
  • 1 kg keräkaalia
  • 1 sipuli
  • 400 g nauta-sikajauhelihaa
  • 1 1/2 tl suolaa
  • 1/2 tl mustapippuria
  • 5 - 6 dl vettä
  • 1 dl rikottuja ohrasuurimoit
  • 3 rkl siirappia
  • 2 tl oreganoa tai meiramia
  • voita 
1. Suikaloi kaali ja hienonna sipuli. 

2. Ruskista jauheliha paistokasarissa omassa rasvassaan. Lisää joukkoon sipuli ja anna kuullottua. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää kaalisuikaleet parissa erässä. Sekoita joukkoon vesi ja ohra. Anna kiehua kannen alla noin 15 minuuttia, välillä sekoittaen. 

Tämä olikin helpommin sanottu kuin tehty. Iso paistokasari ei riittänyt, vaan piti ottaa toinen kasari lisäksi. Oheisessa kuvassa kaali on jo pehmennyt ja menettänyt nestettä, alussa meinasi tulla yli äyräiden vaikka lisäsinkin sitä pikkuhiljaa.

3. Mausta kaaliseos vielä siirapilla ja oreganolla tai meiramilla.
Käytin kotimaista meiramia. :-)
 
4. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Pane vuoan pinnalle muutama voinokare. Kypsennä 200 asteessa noin 50 minuuttia. Tarjoa puolukkasurvoksen tai -hillon kanssa.
Tein pakastimessa olleista puolukoista pikapuolukkahilloa: pari desiä puolukoita ja puoli desiä vettä kattilaan, pari ruokalusikallista hillosokeria joukkoon. Survo puolukoita hieman. Kiehauta kunnes rakenne on sopiva. Hyvää tulee.

Tällaista siitä tuli:


Yllättäen sekä miehelle että pojalle maistui oikein hyvin, toisin kuin edellisen päivän punajuurifalafelit, joista lisää myöhemmin (blogiklisee, olen kyllä kuullut :-).

Mums!

Edit: lisäsin tähän tunnisteen skaalautuva. Se tarkoittaa sitä, että ruokaa on helppo tehdä tavallista isompi satsi lähes samalla vaivalla kuin pienempi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti