sunnuntai 29. syyskuuta 2013

Lihapataa lauantai-iltana

Syksy saa tahtomaan taas pitkään uunissa haudutettua tuhtia lihapataa. Kiitos aiemman blogipostauksen kommentoijan, tein lisukkeeksi peruna-palsternakkamuusia, ihanaa. Tämä ruoka ei nyt ihan istu blogin arkikokkailuteemaan, tein tätä lauantaina ja aika pitkään, mutta tätä voi tehdä ison satsin ja syödä viikollakin!

Kiitoksia myös Tuirelle, joka kokkaili tätä viime talvena ja jonka ansiosta löysin reseptin!

Alkuperäinen ohje on Glorian Ruoka&Viinin Venäläinen hirvipata. Hirveä minulla ei valitettavasti ollut, joten jouduin tyytymään naudanpaistiin. Tyypilliseen tapaani muuttelin myös ohjeita hieman "paremmiksi".



Venäläinen lihapata ja peruna-palsternakkamuusi
4 annosta, 2 tuntia, aktiivista kokkausaikaa 1 tunti

Ainekset
  • 1 kg naudan paistia (sisä-, ulko-, paahto-, kaikki käy)
  • 4 sipulia
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 2 venäläistä suolakurkkua (kaupan irtotiskistä "suolakurkku", ei "maustekurkku")
  • 2 rkl voita
  • 3 rkl hunajaa
  • 2 tl mustapippuria myllystä
  • 2 tl cayennenpippuria
  • 3 rkl vehnäjauhoja
  • 5 dl voimakasta lihalientä
  • 150 g Aura-juustoa
  • 2 prk (à 120 g) smetanaa
Muusi:
  • 1 kg jauhoisia perunoita
  • 3 (n. 400 g) palsternakkaa
  • 50 g voita
  • 1 dl maitoa
  • 1 tl suolaa
Lisäksi:
  • etikkapunajuuria
  • 2 kpl suolakurkkuja
  • täyteläistä punaviiniä, vaikka Syrah-rypäleestä
Ohjeet
  1. Ota liha hyvissä ajoin huoneenlämpöön.
  2. Kuori ja viipaloi sipulit ja valkosipulit. Kuutioi suolakurkut. 
  3. Kuutioi liha (noin 3 x 3 cm). 
  4. Laita pieneen kattilaan lihaliemi kiehumaan. (Itse käytin 2 kuutiota lihaliemivalmistetta 0,5 litraan vettä.)
  5. Paista lihakuutioihin kaunis väri padassa voissa, muutama minuutti. (Tai jos käytät lasipataa kuten minä, paista pannulla tai paistokasarissa. Kannattaa paistaa parissa erässä ettet tule keittäneeksi paistamisen sijasta.)
  6. Lisää sipulit ja hunaja. Sekoita hyvin ja lisää suolakurkku. Jatka paistamista noin 5 minuuttia. Mausta pippureilla. 
  7. Ripottele vehnäjauhot pataan ja paista niitä käännellen muutama minuutti. 
  8. Lisää lihaliemi ja murustele juusto joukkoon. Sekoita kunnes juusto sulaa. Lisää lopuksi smetana.
  9. Peitä pata kannella ja nosta se 200-asteiseen uuniin noin 1 tunniksi. (Mene lepäämään, tai ulos, tai leiki lapsen kanssa.)
  10. Alenna uunin lämpö 150 asteeseen. Kypsennä ruokaa vielä puolisen tuntia.
  11. Tässä vaiheessa ehdit tehdä peruna-palsternakkamuusin. Laita 1,5 litraa vettä kiehumaan. Kuori perunat ja palsternakat. Leikkaa ne reiluiksi palasiksi. Keitä suolalla maustetussa vedessä 20 min. Kaada vesi toiseen astiaan. Muussaa perunanuijalla. Lämmitä desi maitoa mikrossa, sekoita se muusin joukkoon. Lisää keitinvettä kunnes koostumus on sopiva.
  12. Ota kansi padan päältä ja anna ruoan olla uunissa sen aikaa, että pinta saa väriä ja kastike kiehuu hieman kasaan.
  13. Tarjoa ruoka punajuurten, suolakurkkujen ja keitettyjen perunoiden kanssa.
  14. Mums!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti