tiistai 24. syyskuuta 2013

Kurpitsakeitto itävaltalaisittain

Itävallassa käydessäni olen useaan kertaan saanut ihanaa kurpitsakeittoa. Sitä voisi melkeinpä kutsua syksyn kohokohdaksi, niin herkullista se on! Reseptiä en ole koskaan nähnyt, mutta sen tekeminen on yksinkertaista, lukuun ottamatta kurpitsan kuutioimista. Kuutioimisen voi tehdä vaikka edellisenä päivänä, ja laittaa kuutiot kulhoon jääkaappiin muovikelmulla päällystettynä.

Lähikaupasta löytyi pieni "Hokkaido-kurpitsa" ja ajattelin kokeilla millaista keittoa siitä tulisi. Lisukeviritelmäni, itse paahdetut kurpitsansiemenet, eivät onnistuneet, mutta itse keitto oli juuri niin ihanaa kuin muistin!




Kurpitsakeitto
Neljä annosta, 45 min, aktiivista kokkausaikaa 30 min

Ainekset

  • pienehkö kurpitsa (en älynnyt punnita omaani. Se oli ehkä hieman jalkapalloa pienempi)
  • 2 sipulia
  • vettä
  • 1 kasvisliemikuutio
Lisäksi
  • ranskankermaa
  • kurpitsansiemenöljyä (löytyi ainakin omasta lähi-K-kaupastani öljyhyllystä)
  • kurpitsansiemeniä (kaupasta, pussissa, tai jos haluat yrittää raakojen siementen paahtamista, itse, kaikin mokomin, ohje jolla epäonnistuin on täällä)
  • rypsiöljyä siementen paahtamiseen
  • hyvää leipää
Ohjeet
  1. Halkaise kurpitsa isolla keittiöveitsellä. Kaiverra pois siemenet esimerkiksi ruokalusikalla.
  2. Leikkaa kumpikin puolikas neljäksi lohkoksi. Leikkaa kuori irti, ja kuutioi noin 3x3 cm paloiksi (katso kirjoituksen lopusta vaihtoehtoinen kuorimistapa, joka vie vähemmän aikaa).
  3. Laita puolisen litraa vettä kiehumaan kattilaan ja lisäksi vedenkeitin täyteen (jos et omista vedenkeitintä, laita 1,5-2 litraa kattilaan).
  4. Kuori sipuli, leikkaa lohkoiksi.
  5. Pistä kurpitsat ja sipuli kiehuvaan veteen, lisää vettä vedenkeittimestä niin että kurpitsanpalat ja sipulit melkein peittyvät. Lisää joukkoon murustettu liemikuutio.
  6. Keitä 20 min, kunnes kurpitsat ovat pehmeitä.
  7. Keiton kiehuessa paahda kurpitsansiemeniä pannulla rypsiöljyssä kevyesti. Sekoittele jatkuvasti etteivät siemenet pala.
  8. Kaada suurin osa vedestä toiseen astiaan.
  9. Soseuta sauvasekoittimella. Lisää vettä kunnes koostumus on sopiva (minulle kävi hassusti, en syönyt keittoa heti, vaan vasta seuraavana päivänä. Jäähtyessään keitto kiinteytyi huomattavasti, ja pysyi sellaisena kun sen lämmitti. Eli jos syöt keiton myöhemmin, älä jätä kovin paksuksi).
  10. Tarjoa keitto kurpitsansiemenöljyn, ranskankerman, paahdettujen kurpitsansiementen sekä hyvän leivän kanssa.

Mums!

Edit 8.11.2013

Ja sitten vaihtoehtoinen kuorimistapa (kiitos Annille vinkistä!):
  1. Pistä uuni lämpenemään 200 asteeseen. Leikkaa kurpitsa kahtia ja kaavi siemenet pois (esim. käsin, toimii mainiosti!)
  2. Laita puolikkaat paahtumaan uuniin 15-30 minuutiksi, riippuen kurpitsan koosta.
  3. Anna puolikkaiden jäähtyä hetki.
  4. Jos kurpitsasi on oikein paksukuorinen, saat nyt kaavittua sisuksen keittoon isolla lusikalla. Jos se taas on ohutkuorinen, kuori kuorimaveitsellä ja paloittele sisus.
  5. Keittoaikaa voi toki nyt vähentää.

4 kommenttia:

  1. Vaikuttaa hyvältä ja sopii myös lihattoman lokakuun teemaan. Täytyy kokeilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ah, saisinpa mieheni suostumaan lihattomaan lokakuuhun. Ehkä voisin vaivihkaa yrittää sitä kotona mainostamatta sitä, ihan vaan laittamalla pelkästään kala- ja kasvisruokia. :-)

      Poista
  2. Tein vihdoin eilen. Kurpitsan pilkkomiseen meni 45 min! Lisaksi kuullotin ensin sipulit, valkosipulit ja inkivaarin kattilassa voissa ja vasta sitten lisasin veden (ja kurpitsat). Vajaa kaksi vuotias ei tykannyt (vaikka sai laimennettua versiota paljolla creme fraichella), kaikille muille maistui.

    VastaaPoista
  3. Hei, en vielä ehtinyt kokeilla, mutta ystävä vinkkasi että kurpitsan voisi leikata puoliksi, ottaa siemenet pois ja paahtaa uunissa kypsäksi, jolloin sisuksen voisi kaapia lusikalla - nopeuttaisi huomattavasti. Ajattelin kokeilla sitä tänään, laitan sitten tekstiin tietoa miten sujui!

    Isäni tarjosi viikonloppuna kurpitsakeittoa johon tuli tuoretta chiliä. Mielestäni kuitenkin tuollainen lähes mausteetonkin toimii hyvin - kurpitsan oma vieno maku pääsee silloin parhaiten esiin. Inkivääriä täytynee kuitenkin kokeilla. :-)

    VastaaPoista