tiistai 17. syyskuuta 2013

Meillä valkosipuli ei ole mauste vaan vihannes

Otsikosta varmaan ymmärrät, että tämä resepti ei sovi valkosipulia karsastaville. Otsikko on itse asiassa lainaus isältäni. Vanhemmillani on välillä tapana tehdä runsaasti valkosipulia sisältäviä ruokia, mm. ranskalaista Périgordin lammasta, johon tulee 100 valkosipulinkynttä, ja jota haudutetaan tuntikausia uunissa, mums! Sen tekeminen ei kuitenkaan oikein sovi arkiaikatauluuni, joten tyydyimme tällä kertaa ihan vaan valkosipuliseen uuniloheen.

Löysin reseptin netistä äitiyslomallani etsiessäni uunilohireseptiä, jonka miehenikin osaisi tarvittaessa tehdä. En ole kuitenkaan löytänyt sitä uudelleen, mutta olemme tehneet tätä uudestaan ulkomuistista monta monta kertaa. Tämän helpommaksi ei uunilohen teko voi juuri mennä. Joskin miehen tätä tehdessä kesti ja kesti kun ensin piti mitata lohen mitat ja kaikki mahdolliset uuninkestävät astiat, koska hän halusi optimoida ja löytää astian johon lohi mahtuisi yhdessä tai korkeintaan kahdessa palassa niin, että mahdollisimman vähän tilaa jäisi tyhjäksi. Insinöörit... (ai niin, olen itsekin sellainen, hups :-)

Valkosipuliuunilohi
4 hengelle
  • 1 kg lohifilettä
  • 6-8 valkosipulinkynttä
  • 1/2 sitruunan mehu
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • suolaa myllystä
  • pippuria myllystä
 Lisäksi
  • 1 kg perunoita ja kastike, esim. kermaviili sinapilla, sitruunalla, suolalla ja pippurilla maustettuna, tai Crème Bonjour sitruuna-tilli
  • tai perunamuusia
  • salaattia
Ohjeet:
  1. Laita perunavesi kiehumaan ja uuni päälle, 200 asteeseen.
  2. Laita lohifilee vuokaan tai leivinpaperille uunipannulle nahka alaspäin. Rouhi päälle suolaa ja pippuria myllystä.
  3. Purista valkosipulinkynnet vaikkapa lasiin. Lisää 1/2 sitruunan mehu ja oliiviöljy. Sekoita ja valele lohen päälle ruokalusikan avulla.
  4. Kypsennä 200-asteisessa uunissa n. 20-25 min.
  5. Keitä samalla perunat. Tee muusi jos päätit tehdä sellaista.
  6. Tarjoa perunoiden ja kastikkeen, tai perunamuusin, sekä salaatin kera.
Menossa uuniin (teimme 2x700 g filettä ja 1,3 kg perunoita mistä riitti meidän ruokahalulla neljään aikuisen ja kahteen yksivuotiaan annokseen):


Oikein hyvää:

Miehen annos:

Pojallekin maistui:

Mums!

3 kommenttia:

  1. Sattuipas sopivasti tämä postaus, kun oli lohifileekin valmiiksi hankittuna. Ihanan helppo ja herkullinen ohje. :)

    VastaaPoista
  2. Eikö olekin! Juuri helpompaa ei uunilohen teko tosiaan voisi olla. Sitruuna-valkosipuli-oliiviöljy-yhdistelmä tuo ihanasti makua ja mehevyyttä!

    VastaaPoista
  3. mieheni on suuri valkosipulin ystävä, joten tämä resepti tulee varmasti käyttöön =)

    VastaaPoista