perjantai 6. syyskuuta 2013

Kasvisruokaa: punajuurifalafelit, pinaatticouscous ja mintturaita

Mieheni haluaa että ruoassa on lihaa. Kalakin tosin kelpaa. Mieluiten noin puoli kiloa per henkilö. Itse taas syön kaikkea mutta söisin mielelläni ekologisemmin, eli kasvispainotteisesti. Silloin tällöin teen kasvisruokakokeiluja, ja joskus ne jopa uppoavat (kuten itse tehty pinaattikeitto lounaaksi). Tällä kertaa ajattelin taas hyödyntää kauden kasviksia ja tehdä uusimman Gloria Ruoka&Viinin ohjeella Punajuurifalafelejä, pinaatticouscousta ja mintturaitaa. Kas näin:


Ohje, 4 hlö, 45 min
  1. Sekoita mintturaita ja laita jääkaappiin tekeytymään.
  2. Valmista falafelmassa ja jätä vetäytymään.
  3. Laita couscous hautumaan ja käsittele pinaatti
  4. Pyörittele falafelit ja paista ne.
  5. Yhdistä couscous ja pinaatti.
Punajuurifalafelit
  • 1 sipuli
  • 1 iso punajuuri (itse laitoin kaksi keskikokoista)
  • 2 prk kikherneitä (530 g)
  • ½ dl korppujauhoja
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • ½ sitruunan mehu
  • 1 tl jauhettuja korianterinsiemeniä
  • 1 tl jeeraa
  • 1 tl mustapippuria myllystä
  • 1,5 tl suolaa
  • (1 kananmuna)
  • (2 rkl korppujauhoja)
  • n. 3 rkl  oliiviöljyä
  1. Hienonna sipuli. Kuori ja raasta punajuuri. Kuullota sipulia paistinpannussa öljyssä pari minuuttia. Valuta ja huuhtele kikherneet. 
  2. Laita kaikki ainekset monitoimikoneeseen. Munattoman massan rakenne on mehukas mutta hieman pehmeä käsitellä. Jos haluat rakenteesta kiinteämmän, lisää muna ja 2 rkl korppujauhoja. Soseuta aineet tasaiseksi. 
  3. Anna massan vetäytyä 10 min. Pyörittele pyöryköiksi. 
  4. Paista falafelit oliiviöljyssä paistinpannussa, ensin noin 2 minuuttia kuumemmalla lämmöllä, jolloin pinta saa väriä. Jatka kypsennystä miedommalla lämmöllä noin 10 minuuttia. Voit myös paistaa uunissa: 200 astetta, 20 min (oma kokemus: näin tulee kuivahkoja, öljyssä paistaminen lienee parempi tapa)
Mintturaita
  • 3 dl kreikkalaista jogurttia
  • 2 rkl juoksevaa hunajaa
  • ½ dl hienonnettua minttua
  • ½ tl mustapippuria myllystä
  • ½ tl suolaa
Sekoita kaikki ainekset jogurtin joukkoon.

Pinaatticouscous
  • 4 dl couscousia
  • 4 dl vettä
  • 1 tl suolaa
  • 1 l tuoretta pinaattia (mielellään paljon paljon enemmän, vaikka koko 250 g jättipussi)
  • ½ dl vettä
  • valkosipulinkynttä
  • 4 rkl oliiviöljyä
  • ½ sitruunan mehu
  • (oliiviöljyä)
  • (sormisuolaa)
  1. Kiehauta vesi, lisää suola ja sekoita couscous joukkoon. Ota kattila liedeltä ja laita kansi tiiviisti kiinni. Anna couscousin vetäytyä 10 min. 
  2. Huuhtele pinaatinlehdet ja laita paistinpannulle. Lisää vesi ja kiehauta pinaatteja 2 min. Leikkaa valkosipuli lastuiksi. Lisää öljy ja valkosipulit pannuun. Paista 2 minuuttia. 
  3. Sekoita couscous irtonaiseksi ja lisää se paistinpannulle. Paista käännellen 5 minuuttia. Lisää sitruunamehu sekä halutessasi oliiviöljyä ja sormisuolaa.
Lopputulos oli kaunis, mutta couscous oli hieman kuivaa. Jogurttikastiketta tarvittiin runsaasti. Onneksi kotipihan kasvatuslaatikossa minttua on vaikka muille jakaa. Lisäksi olisi pitänyt laittaa couscousin joukkoon koko 250 g jättipussi pinaattia. Itselle kuitenkin maistui.


Lapsi oli kuitenkin toista mieltä. Samoin kuin mies, joka painui treenin jälkeen läheisen hampurilaispaikan drive-in-tiskille...

Siitä huolimatta, mums!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti