perjantai 27. syyskuuta 2013

Perjantaipizza

Jo kauan ennen kuin joku valmispizzafirma lanseerasi pizzaperjantain, vanhempani tekivät perjantaipizzaa. Itse olen jatkanut tapaa, tosin vain noin kerran puolessa vuodessa. Mutta yleensä kun teen pizzaa, on perjantai.

Aiemmin perjantaipizzassamme oli täytteenä tonnikalaa, mutta nykyään vältän sitä, kuten aiemmin kerroin. Naudat eivät tietääkseni ole uhanalaisia eläimiä, joten nautaa syön silloin tällöin, vaikka hiilijalanjälki lieneekin tonnikalaa suurempi.

Perjantaipizza
1 pellillinen, eli noin 2 annosta (tai 4 tavallisella ruokahalulla varustetuille henkilöille)
45 min, aktiivista kokkausaikaa 15 min

Ainekset

Pohja:
  • 1/3 pakettia tuorehiivaa, tai 1/2 ps kuivahiivaa
  • 3 dl vettä
  • 1/2 rkl sokeria
  • vehnäjauhoa (ehkä 5 dl? en ole mitannut)
  • ~1 dl ruisjauhoa
  • 1 tl suolaa
  • pari rkl rypsiöljyä
Täyte:
  • 200 g valmista tomaattipastakastiketta tai 200 g tomaattimurskaa, keitettynä 10 min mausteiden (ripaus suolaa, ripaus sokeria, pippuria, chiliä, yrttejä, valkosipulia) kera
  • 400 g jauhelihaa
  • 1 sipuli
  • 4 valkosipulinkynttä
  • mausteita, esim. chilijauhetta, paprikajauhetta, kuivattuja yrttejä, mustapippuria
  • rypsiöljyä paistamiseen
  • oliiveja
  • 200 g juustoraastetta
Ohjeet
  1. Ota jauheliha huoneenlämpöön.
  2. Tee taikina. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Jos käytät tuorehiivaa, liuota se veteen sokerin kanssa (nopeuttaa kuulemma kohoamista). Jos käytät kuivahiivaa, sekoita se jauhoihin.
  3. Sekoita joukkoon jauhoja, ensin vähän vehnää, sitten ruisjauhot ja suola, sitten taas vehnää kunnes koostumus on sopiva (vaikea antaa tarkkoja insinöörimäisiä ohjeita...). Lisää loppuvaiheessa loraus rypsiöljyä. Taikina saa jäädä hieman vetelämmäksi kuin sämpylä- tai pullataikina. Irrota se sormista veitsellä ja jätä liinan alle kohoamaan lämpimään paikkaan (esim hellan/uunin päälle uunin lämmetessä).
  4. Taikinan kohotessa kuori ja pilko sipulit. Paista jauheliha ja sipulit kuumalla pannulla rypsiöljyssä. Mausta seos paistamisen loppuvaiheessa valitsemillasi mausteilla.
  5. Tee taikinasta pohja. Itse litistän sen joskus öljytyillä käsillä levittäen suoraan pellille laitetulle leivinpaperille, välillä kaulitsen jauhotettua taikinaa leivinpaperin päällä pöydällä, hieman taikinan koostumuksesta riippuen.
  6. Levitä täytteet pohjan päälle, ensin tomaatti, sitten jauhelihaseos, sitten oliivit, sitten juustoraaste.
  7. Paista 225-asteisessa uunissa 12-15 min, kunnes pohja on kypsä ja juusto hieman saanut väriä.
  8. Syö salaatin kanssa!



Mitkä ovat teidän lempitäytteenne itse tehdyssä pizzassa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti