maanantai 30. syyskuuta 2013

Maailman paras omenapiirakka

Ohje ei ole omani, mutta vaatimattomasti voisin sanoa että parempaa ohjetta ei löydy. Tämä ei sitten ole mitään terveysruokaa!

Löysin tämän joskus netistä ohjeita selatessa, ja olen sen jälkeen tehnyt tätä joka syksy. Yleensä kaikki pyytävät minulta reseptiä. Alkuperäinen löytyy täältä, alla oma selkeytetty versioni (kuppi voi olla 1,5 dl tai 2,5 dl tai jotain siltä väliltä, muutin mitat selkeämmäksi, vaihdoin Keijun voihin, ja lisäsin tapani mukaan ohjeisiin muutamia omia huomioitani).

Jos kaipaat yksinkertaista omenapiirakkaohjetta, kokeilepas tätä helppoa omenapiirakkaa.

Kiitos Sofialle omenoista (rusakot söivät kaksikesäisen keltakaneliomenapuuni verkon päältä viime kevättalvella hankikannon aikaan)!

Karamellinen omenapiirakka
24 cm piirakkavuoallinen, 3 h, aktiivista kokkausaikaa 45 min

Ainekset
Pohja:
  • 5-6 dl jauhoja
  • 200 g huoneenlämpöistä voita
  • vajaa 1 dl vettä
  • 1/2 dl sokeria
  • 1/2 tl leivinjauhetta
Täyte:
  • 7 kotimaista omenaa
  • 75 g voita
  • 0,5 dl vettä
  • 1 dl sokeria
  • 1 dl tummaa sokeria
  • 1/4 tl kanelia
  • 1/4 tl muskottipähkinää
Ohjeet
  1. Nypi yhteen pohjan ainesosat vettä lukuunottamatta. Lisää pikkuhiljaa hieman vettä kerrallaan, kunnes koostumus on jämäkkä.
  2. Muotoile taikinasta pallo ja laita jääkaappiin viilentymäänn tunniksi-kahdeksi (itse tein taikinan edellispäivänä, mutta se jähmettyi jääkaapissa liikaa - oli mahdoton kaulita seuraavana päivänä, edes kolmen vartin huoneessa lämpiämisen jälkeen).
  3. Laita uuni lämpenemään 170 asteeseen.
  4. Kaulitse jauhotetulla pöydällä. Vertaa kokoa piirakkavuokasi kokoon - kaulitse hieman isompi, jotta voit viimeistellä reunan siistiksi veitsellä.
  5. Aseta pohja piirakkavuokaan (rullaa se kaulimen päälle ja nosta sen avulla). Jos taikinaa jää yli, voit tehdä raitoja piirakan päälle (tai sitten pikkupiirakoita vaikka crème brûlée -vuokiin).
  6. Poista omenista siemenkodat omenaporan avulla. Leikkaa omenat lohkoiksi ja pirskottele niille sitruunamehua, etteivät ne tummuisi.
  7. Yhdistä täytteen ainesosat kattilassa (omenoita lukuun ottamatta).
  8. Lämmitä puoliteholla kunnes seos kiehuu kevyesti ja ota pois levyltä. Tässä menee hetki, joten asettele omenat piirakkavuokaan tällä välin.
  9. Lusikoi karamellisoitunut seos piirakan päälle.
  10. Paista uunissa noin 45 min.
  11. Tarjoa vaniljakastikkeen tai jäätelön kera, tai ihan vaan sellaisenaan.
  12. Hymyile, koska tämä on niiiiiiin hyvää!




Mmmmmmm...

8 kommenttia:

  1. Mums nams :-) Täytyypä tänään leipoa!
    /Tuire

    VastaaPoista
  2. Kerropa sitten miten onnistui!

    VastaaPoista
  3. Tosi houkutteleva! Taalla Hollannissa on reilu tarjonta "kotimaisia" omenoita - taytyy kayda katsomassa parhaat tarjoukset luomuista. Tata menoa meidan neidista on kylla kasvamassa melkoinen herkkusuu. Tanaan aamulla kun kysyttiin mita olisi toiveena aamupalalle oli vastauksena "kakku"!
    Naytetaanko siella muuten BBC:n loistavaa ohjelmaformaattia "Great British Bake-off"? Voin suositella kaikille leivonnasta kiinnostuneille. On lempea tosi-tv kisailu, missa ketaan ei nolata, ei kiusallisia pitkia taukoja ennen pudotusta vaan paapaino on ehdottomasti leivonnalla.
    Yritin muuten aiemmin kirjoittaa kommenttia venalaisista suolakurkuista ja lahettaa sen google tillin kautta, mutta se ei onnistunut. Jatkan siis nimettomalla linjalla :)
    T. Palsternakkapostaaja Leidenista

    VastaaPoista
  4. Hei palsternakkapostaaja :-)

    En ole törmännyt tuohon ohjelmaan, enkä sitä pikaisella haulla löytänyt. Joku Great British Menu näköjään on jollain hämykanavalla, joka ei taida meillä näkyä.

    Me söimme omenapiirakkaa pojalta salaa hänen mentyä nukkumaan. :-)

    VastaaPoista
  5. Tein, mutta ei tullut maailman parasta. Ilmeisesti taikina ei ehtinyt jahmettya tarpeeksi (oli noin 30 min jaakaapissa) ja taytteeseen kaytin 2 dl ruskeaa sokeria enka yhtaan valkoista - ei karamellisoitunut. Luulisin myos etta 170C oli vahan alakanttiin lammossa. Saatiin siis maukas piirakka, jonka pohja murenee kasiin ja jossa tayte valunut omenoiden valiin.
    Hetken paasta saatte jo juniorin mukaan keittiohommiin niin kuin meilla. Tamakin piirakka tehtiin kahden kasiparin - yhden ison ja yhden aika paljon pienemman voimin. Sekin saattoi vaikuttaa lopputulokseen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi harmi jos ei onnistunut!

      Tosiaan, taikinan teko onnistuu itsellänikin välillä erinomaisesti, välillä ei niin hyvin. Välillä lisään jauhoja, välillä rasvaa, välillä sokeria, välillä vettä, hieman koostumuksesta riippuen, kunnes tulee sopivaa. Oikea jähmettymisaste on aika kriittistä, mutta kieltämättä helposti murenee. Yksi vaihtoehto on laittaa hieman enemmän voita ja sokeria, ja pehmeänä painella se vuokaan kaulitsemisen sijasta. Tällöin ei tarvitse odotella.

      Alkuperäisen ohjeen 170 astetta riittää meidän uunimme kanssa - nuo asteethan taitavat olla aika viitteellisiä, uunien termostaatit sijaitsevat missä sattuu eivätkä ole niin tarkkoja. Seuraavan kerran teillä sitten vähän korkeampi lämpötila.

      Ruskea sokeri on usein karkeampaa kuin ns. tavallinen, ainakin ruskea kidesokeri. Paras karamelliseos tulee mielestäni normaalista hienosta sokerista ja fariinisokerista, tai sitten muscovadosokerista. Ne karamellisoituvat hyvin. Mutta täyte valuu joka tapauksessa, niin minullakin on joka kerta käynyt, se ei mielestäni ole puute vaan ominaisuus!

      Meilläkin pikkuinen yritti jatkuvasti kiivetä eri tavaroiden päälle ulottuakseen pöydälle taikinaan leipoessani - ojentelin hänelle omenasiivuja jotta pysyisi erossa taikinasta kaulitsemisen ajan. :-)

      Poista
  6. Vaihtoehtoisena ohjeena voin suositella tätä:
    http://www.martat.fi/ruoka/ruokanurkka/2012-03-30-16-23-41helppo-ja-herkullinen-omena-rahkapiirakka/
    Tein viime viikolla ja tuli hyvää. Toisn täytteessä oli mascarponea koska sitä sattui jääkaapissa olemaan ja siihen kaksi kananmunaa oli ehkä liikaa koska paistettaessa siitä tuli vähän munakasmaista. Mutta helppo ja hyvä pehmeä pohja ja täytteen ja hedelmien kanssa voi sitten vähän improvisoida. Toivottavasti tää postaus näkyy!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia vinkistä! Itse olen jostain syystä karsastanut rahkatäytteitä omena- ja mustikkapiirakoissa, mutta ehkä on aika pyrkiä eroon ennakkoluuloista ja kokeilla omenan kanssa! :-) Nyt saa vielä kotimaisia omenia, ainakin meidän lähikaupasta, joten pitänee tehdä syksyn viimeinen omenapiirakka!

      Tosiaan, tämä postaus näkyy, jostain syystä Blogger vaati minua hyväksymään sen.

      Poista