maanantai 29. joulukuuta 2014

Joulukiireen keskellä tai vaikka välipäiviksi: helppo lihapullapasta

Jouluvalmistelun keskellä pitää silloinkin syödä, mutta jotta aikaa säästyisi jouluvalmisteluihin, on parasta tehdä isoja satseja nopeita ruokia, joista riittää parille aterialle. Yksi tämän vuoden suosikeistani on helppo ja edullinen lihapullapasta. Se on hieman hitaampi valmistaa kuin perusspagetti, mutta tuo mukavaa vaihtelua. Sopii loistavasti myös ulkoiluntäytteisiin välipäiviin!

Lihapullapasta
6 annosta, 1 t (aktiivista kokkausaikaa 45 min)

Ainekset
Lihapullat
  • 4 siivua pehmeää leipää (jos leivässä on kova kuori, leikkaa se ensin pois)
  • 2 dl kermaviiliä
  • 700 g sika-nautajauhelihaa
  • 2 kananmunaa
  • 2 pieneksi pilkottua sipulia
  • 2 tl juustokuminaa eli jeeraa
  • mustapippuria myllystä
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl paprikajauhetta
Tomaattikastike
  • 1 tlk tomaattimurskaa (400 g)
  • 1 tlk valmista tomaattipastakastiketta (400-500 g)
  • 2 pieneksi pilkottua sipulia
  • 4 pieneksi pilkottua valkosipulinkynttä 
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 1 tl suolaa
  • mustapippuria myllystä
  • 2 tl timjamia
  • ripaus chilijauhetta
Pasta
  • 600 g spagettia, penneä tai muuta kuivapastaa
  • runsaasti vettä keittämiseen (väh. 4 l)
  • 1 rkl suolaa keitinveteen
  • loraus rypsiöljyä keitinveteen
  • loraus oliiviöljyä valmiiseen pastaan
Ohjeet
  1. Ota jauheliha huoneenlämpöön.
  2. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
  3. Hienonna pehmeä leipä tehosekoittimella tai sauvasekoittimella murusiksi.
  4. Sekoita leipämurut ja kermaviili, anna turvota hetken.
  5. Sillä aikaa kuori ja pilko sipuli pieneksi hakkelukseksi.
  6. Sekoita kaikki lihapulla-ainekset yhteen.
  7. Pyörittele veteen kostutetuin käsin leivinpaperilla päällystetylle uunipellille lihapullia. Itsellä tästä taikinasta tuli vajaat 1,5 pellillistä.
  8. Laita pelti kerrallaan uuniin n. 15 minuutiksi, kunnes lihapullat ovat kauniin ruskeita.
  9. Tällä välin laita pastavesi kiehumaan ja valmistele kastike. Kuori ja pilko 2 sipulia ja valkosipulinkynnet.
  10. Kuullota sipuleita miedolla lämmöllä rypsiöljyssä n. 10 min. Kun ne ovat läpikuultavia, lisää tomaattisoseet ja mausteet. Anna hautua n. 10 min. 
  11. Tällä välin keitä pasta - lisää se kiehuvaan veteen suolan kanssa ja keitä ilman kantta ohjeen mukaan.
  12. Lisää tomaattikastikkeeseen valmiit lihapullat.
  13. Tarjoa lihapullakastikse spagetin/pastan kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti