sunnuntai 11. toukokuuta 2014

Juhlavampaa ruokaa: kokonainen ankka


Pahoittelen pitkää bloggaustaukoa. Viime aikoina ei ole riittänyt paukkuja reseptien etsimiseen tai keksimiseen, vaan olen kierrättänyt keittiössäni samoja vanhoja. Lisäksi hukkasin kamerani laturin, ja vaikka Lumia 1020:ssani on loistava kamera, saan otettua mielestäni parempia ruokakuvia Sonyn Nex 5:lla. Yritän kuitenkin parantaa tapani ja bloggailla taas useammin.

Kerran ostin hetken mielijohteesta kokonaisen ankan, tai itse asiassa kaksi, ja kutsuimme sitten ystäväperheen kylään sitä syömään. Viimesyksyisestä Glorian Ruoka&Viini -lehdestä löytyi onneksi ohje kokonaisen ankan valmistamiseen. Alkuperäisen reseptin viismaustetta ei kaupoista löytynyt, joten improvisoin hieman. Lisäksi unohdin kauppaan puolet alkuperäisistä kastikeaineksista, joten siinäkin piti hieman käyttää kekseliäisyyttä.

Nautimme tätä itse asiassa joskus viime vuoden loppupuolella, mutta jostain syystä oli jäänyt julkaisematta.

Kokonainen ankka sherrykastikkeen ja perunoiden kera
4 annosta, 2,5 t, aktiivista kokkausaikaa 1 t

Ainekset
  • 1 kokonainen ankka (n. 2 kg)
  • 1-2 tl suolaa
  • 1/2 rkl mustapippuria myllystä
  • 2-4 rkl soijakastiketta
  • 2-4 tl viismaustetta (tai jos sitä ei löydy kaupasta, sen ainesosia varmaankin löytyy: hienonna morttelissa anista, tähtianista, fenkolinsiemeniä ja neilikoita, ja laita joukkoon vielä kanelia. Näin minä tein.)
Viikuna-sherrykastike
  • 1 salottisipuli
  • 1 rkl ankanrasvaa
  • 1/2 dl kuivaa sherrya
  • 4 dl vettä
  • 1,5 rkl vasikanfondia
  • 2 rkl viikunahilloa (jos sitäkään ei löydy kaupasta, kuten minulle myös tapahtui, se on helppo keittää itse pienessä kattilassa kuivatuista, pilkotuista viikunoista ja vedestä. Pitää vaan keittää pitkään jotta viikunat ehtivät pehmetä. Lisää vettä keittämisen aikana tarvittaessa.)
  • muutama rouhaisu mustapippuria myllystä
  • suolaa
  • maizenaa
  • 2 rkl sitruunan mehua 
  • (suolaa)
  • 0,5 dl ruokakermaa
Lisäksi
  • Keitettyjä perunoita
Ohjeet
  1. Ota pakastettu ankka sulamaan jääkaappiin 1-2 vrk ennen valmistamista.
  2. Huuhdo ja kuivaa ankka. Leikkaa ylimääräinen rasva linnun vatsaonkalon ympäriltä saksilla.
  3. Hiero ankkaan sekä ulko- että sisäpuolelle suolaa ja pippuria.
  4. Sekoita soijakastike ja viismauste (tai anis, tähtianis, fenkoli, neilikka ja kaneli) keskenään. Hiero seos ankan pintaan ja sisäpuolelle. Jätä ankka huoneenlämpöön maustumaan noin tunniksi.
  5. Kuumenna uuni 180 asteeseen. Pistele ankan rasvakerroksen peittämään nahkaan muutamia reikiä terävällä veitsellä, vältä osumista lihaan.
  6. Sido ankan siivet ja jalat kiinni paistinarulla (jos sellaista jostain kaupasta vielä löydät, itse löysin vain noin kilometrin pituisen rullan kalastajalankaa, joten se jäi ostamatta. Onneksi jalat sai kiinni paistopussin sulkijalla.)
  7. Pane ankka rinta ylöspäin ritilälle uunipannuun. Kaada 2 dl vettä pannun pohjalle. Paista ankkaa uunin toiseksi alimmalla tasolla n. 1,5 tuntia. Lisää vettä tarvittaessa paistamisen aikana. Aikaa tarvitaan n. 1 tunti / 2 kg. Käännä ankka paistamisen puolivälissä ja työnnä silloin paistomittari ankan paksuimpaan kohtaan (ei luuhun). Kypsennä ankka n. 65-asteiseksi, jos haluat sen mediumina, 73-asteiseksi, jos kypsänä.
  8. Valmista kastike ankan ollessa uunissa. Kuori ja hienonna sipuli.
  9. Valmista kastike. Kuori ja pilko sipuli. Ruskista se kattilassa ankanrasvassa. Lisää sherry ja kiehauta. Lisää vesi, fondi ja hillo. Keitä hiljalleen 2-3 min.
  10. Siivilöi tiheän siivilän läpi ja laita takaisin kattilaan. Lisää sitruunamehu. Mausta pippurilla ja maun mukaan suolalla.
  11. Lisää suuruste koko ajan kastiketta sekoittaen ja kiehauta. Lisää lopuksi kerma pyöristämään makua.
  12. Nosta ankka uunista ja anna vetäytyä 15 min. Tarjoa kastikkeen ja keitettyjen perunoiden kanssa.


Jouluiselta näyttää... mutta mikä estää tekemästä tätä ankkaa keväälläkin?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti