lauantai 22. maaliskuuta 2014

Kiinafiilistelyä

Olin pari viikkoa sitten työmatkalla Kiinassa. Ruoka siellä oli pääasiassa herkullista ja edullista, ja tietenkin ihan erilaista kuin Suomessa. Maut olivat voimakkaita ja täyteläisiä. Eniten pidin aterioiden sosiaalisesta aspektista: annoksia tilattiin aina monta keskelle pöytää, jokaisella oli oma pieni lautanen ja puikot, ja ruokaa noukittiin vähän kerrallaan puikoilla ensin omalle lautaselle ja siitä suuhun, tai sitten suoraan suuhun. Ei varmaan vastaa suomalaisia hygieniastandardeja, mutta vähät niistä.

Päätin siis hetken mielijohteesta Kiinan-reissusta inspiroituneena yrittää kokkailla jotain Kiina-vaikutteista. Ensinnäkään minulla ei ollut käsillä minkäänlaista kiinalaista keittokirjaa enkä ehtinyt surffailla nettiäkään ennen kauppaan menoa. Lisäksi lähikaupan valikoima oli ennen kaikkea mausteiden suhteen todella suppea, joten jouduin improvisoimaan sillä mitä kotona oli. Ruoasta tuli ihan ok, ja kyllä tämä vähän Kiinalta maistui, mutta seuraavaksi kerraksi pitää etsiä sellaisia pieniä pippureita, jotka maistuvat aivan erilaisilta kuin mitkään Suomesta saatavat pippurit! Mikäköhän niiden nimi on? Saisikohan niitä jostain etnisestä ruokakaupasta?

Kiina-sörsseli
4 annosta, 35 min

Ainekset
  • 400 g maustamattomia kanafileitä tai -suikaleita
  • 2 sipulia
  • 6 valkosipulinkynttä
  • 3 tuoretta chiliä
  • 1 porkkana
  • 300 g kukkakaalia
  • 300 g parsakaalia
  • 2 tl kuminansiemeniä
  • 1 tl aniksensiemeniä
  • monta reilua lorausta makeaa soijakastiketta
  • 1 rkl ruokosokeria
  • 1 rkl inkivääritahnaa (tai 2 rkl tuoretta silputtua inkivääriä)
  • 300 g ruskeita herkkusieniä
  • Pari rkl öljyä paistamiseen
Lisäksi
  • 4 dl valkoista riisiä
  • suolaa ja vettä ohjeen mukaan
Ohjeet
  1. Pese, kuori ja suikaloi ohuiksi suikaleiksi kaikki ainekset. Chili siemenineen reiluiksi paloiksi.
  2. Paista ensin kana kuumalla pannulla öljyssä. Lisää paistamisen loppuvaiheessa  inkivääritahna ja pari lorausta soijakastiketta. Siirrä sivuun.
  3. Laita tässä vaiheessa riisivesi kiehumaan ja keitä riisi vihannesten paistamisen aikana pakkauksen ohjeen mukaan.
  4. Paista vihanneksia, sipuleita ja chiliä öljyssä melko pitkään, kunnes kukka- ja parsakaalit ovat al dente. Lisää paistamisen loppuvaiheessa sokeri, kumina, anis ja soijakastiketta. Itse lisäsin myös loppuvaiheessa lorauksen vettä kypsymisen nopeuttamiseksi. Siirrä sivuun tai ota toinenkin pannu käyttöön.
  5. Paista sienet öljyssä kuumalla pannulla. Lisää taas soijakastiketta, tai suolaa ja pippuria. Tarjoa sienet erikseen tai lisää kana-kasvisseokseen.
  6. Laita ruoat keskelle pöytää ja ruokailijoille pienet lautaset. Syö puikoilla.

Mies ei ollut kokeilusta kovinkaan innoissaan, ja poikakin heitteli kukkakaalit ja kanat seuraavana päivänä lattialle. Saattoi kyllä johtua myös siitä että hän oli kuumeessa lähes koko viikon, eikä oikein mikään ruoka maistunut. Miehen kanssa keskustelu taas sujui kutakuinkin näin:
Mies: "Miksi meillä on matot pöydällä?"
Minä: "Ei ne ole mattoja vaan thaimaalaisia tabletteja. Nyt syödään kuitenkin kiinalaisittain."
Mies: "Miksei meillä ole ruokailuvälineitä?"
Minä: "Onhan meillä puikot!"
Mies: "Miksi meillä on noin pienet lautaset?"
Minä: "Kiinassa oli vielä pienemmät. Nämä ovat niihin verratt..."
Mies: "Ei minua kiinnosta mitä Kiinassa oli. Minä haluan vain vatsan täyteen ja nopeasti!"

Jahas. Eli kiinalaista ruokaa täytynee tarjota jollekin muulle kuin kotiväelle... Tervetuloa syömään, kunhan löydän niitä pippureita ja jonkun oikean kiinalaisen reseptin!

 
Ja loppuun vielä vähän kevätaurinkofiilistelyä.


2 kommenttia:

  1. Maukkaalta näyttää.. Sichuanin pippuri taitaa olla mitä haet, löytyy kaikista etnisistä kaupoista. Lisäksi tähtianis on ihan perusjuttu kinkkisafkoissa. Tosi kiva blogi sulla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Samuli! Täytynee mennä etsimään! Auttaa kun tietää mitä etsii!

      Poista